Home
JAPAN REIS-2013
Openingstijden
Onze Winkel
koi te koop
Koiboxen
De Japanse Koi
Gezondheid Koi
Een gezonde vijver
PVC Materialen
Bacterieen
Koivoer
Mineralen ect
Pompen
Uvc lampen
Voerautomaten
Trickle towers
filters etc.
Filmpjes
Webwinkel
Gastenboek
Links
Routebeschrijving
Contact
Gebruikte artikelen
Meetinstrumenten
Trommelfilters

Buikwaterzucht (of Dropsey)

Buikwaterzucht is bij vissen een aandoening waarbij de vis een opgezwollen buik heeft en de schubben open staan (lijkt dan sterk op een dennenappel).

In tegenstelling tot wat men vaak denkt is buikwaterzucht niet besmettelijk, slechts indien we te maken hebben met vistuberculose is er sprake van besmettelijkheid. Er zijn verschillende oorzaken voor buikwaterzucht zoals een virale of bacteriële infectie, het slecht werken van de nieren door vergiftiging, een permanente hoge amoniakwaarde, slechte waterconditie, etc. Bij al deze condities hopen zich in de nieren of lever stoffen op welke zorgen voor een beschadiging aan het weefsel. Is de beschadiging te ernstig dan kunnen deze organen hun functie niet of niet goed meer verrichten en raakt de inwendige waterhuishouding bij de vis ernstig verstoord. Er hoopt zich dan water op in de buikholte. Dit water zal in het lichaam naar beneden zakken, de huid komt strakker te staan waardoor de schubben als het ware rechtop komen te staan en wij het dennenappel uiterlijk waarnemen.

Als slechts een enkele schub uit gaat staan is de kans op genezing nog redelijk goed. Staan er echter vele schubben uit en lijkt de gehele vis ook echt op een dennenappel, dan zijn de kansen op genezing, omdat er dan sprake is van ernstige weefselbeschadiging aan de organen, uiterst klein. Het is dus zaak om bij uitstaande schubben altijd heel alert te zijn en direct een afstrijkje van de huid te maken, om zodoende de aanwezigheid van parasieten, welke schubben ook kunnen laten uitstaan en zo het beeld van buikwaterzucht creëren, uit te sluiten.

Behandeling

De behandeling van buikwaterzucht is moeilijk en de kans op overleving is zeer gering. Om uit te sluiten dat de betrokken vis door parasieten belaagd wordt, dient een afstrijkje van de huid gemaakt te worden. Zijn er geen parasieten aanwezig, dan is het zaak een echte deskundige de vis te laten onderzoeken. Via een bacterieel onderzoek kan men dan vaststellen welke bacteriën de oorzaak zijn en welke antibiotica er toegediend moet worden.

Bedenk echter wel dat de kans dat het voor de betrokken vis te laat is, zeer groot is maar mogelijk zijn de andere vissen, als er sprake is van besmettelijke buikwaterzucht, er wel mee te redden.

Voorbeelden van Koi met buikwaterzucht:

      

Buikwaterzucht

 

Buikwaterzucht

 

Buikwaterzucht

Klik hier of in het menu voor filmpjes van diverse bacteriën/parasieten.

Jipsing Koi - KvK nr.: 70176078 - Banknr:NL30 INGB 0005845670 - BTW nr.: NL120081805B01 | info@jipsingkoi.nl