Home
JAPAN REIS-2013
Openingstijden
Onze Winkel
koi te koop
Koiboxen
De Japanse Koi
Gezondheid Koi
Een gezonde vijver
PVC Materialen
Bacterieen
Koivoer
Mineralen ect
Pompen
Uvc lampen
Voerautomaten
Trickle towers
filters etc.
Filmpjes
Webwinkel
Gastenboek
Links
Routebeschrijving
Contact
Gebruikte artikelen
Meetinstrumenten
Trommelfilters

Bacteriën/schimmels

Bacteriën zijn 0,3-10 micrometer grote eencellige organismen. Ze bezitten een kern met DNA van waaruit de helecel gestuurd wordt. Bacteriën kunnen kogel-, staaf-, cylinder- of spiraalvormig zijn. We kennen twee vormen van bacteriën. De eerste vorm, de specifieke of obligate vispathogene bacteriën, zijn bacteriën die altijd voor ziekte zorgen.

De tweede vorm, de factultieve vispathogene bacteriën, zorgen alleen voor een infectie indien de milieuomstandigheden slecht zijn of indien het immuunsysteem sterk verzwakt is.

Bacteriële infecties kan men aantonen met behulp van microscopisch en bacteriologisch onderzoek. Daarvoor neemt men een monster uit de huid met behulp van een swab. Deze swab wordt uitgeënt op een entplaat. Deze entplaat bevat een voedingsbodem, waardoor de bacteriën zich gaan vermenigvuldigen. Vervolgens wordt de entplaat in een stoof geplaatst om de bacteriën te gaan kweken. Een dag later wordt beoordeeld of er groei optreedt en of er verontreiniging is. Indien deze cultuur rein is, dan gaat men een antibiogram bepalen. Hierbij maakt men gebruik van een aantal waten die gedrenkt zijn in een antibioticum. Op de plaats waar veel antibioticum aanwezig is, zal de bacteriëngroei geremd c.q. volledig afgebroken worden. Hierdoor ontstaat er een doorzichtige zone. Hoe groter de zone des te effectiever is het antibioticum. De uitslag van het onderzoek wordt naar de dierenarts doorgegeven, die dan bepaalt welk antibioticum gebruikt kan worden.

Bacteriële infecties worden dus behandeld met antibioticum. Voer deze behandelingen echter nooit zelf uit maar raadpleeg altijd een deskundige! Er hoort in principe altijd een bacteriologisch onderzoek en een gevoeligheidsbepaling (antibiogram) te worden uitgevoerd om het juiste antibioticum te bepalen.

Enkele foto’s van vissen met bacteriële c.q. schimmelinfecties:

      

Gatenziekte

 

Gatenziekte

 

Gatenziekte

      

Schimmel kieuwrot

 

Schimmelziekte

 

Bloemkoolziekte

      

Karperpokken

 

Koiherpes

 

Oogtroebeling

Jipsing Koi - KvK nr.: 70176078 - Banknr:NL30 INGB 0005845670 - BTW nr.: NL120081805B01 | info@jipsingkoi.nl